Избрани Новини

Електромер-фантом навъртя 1100 киловата в необитаема къща

Няма институция, която да докаже как е начислена електроенергията

Семейство от благоевградското село Смочево получи 50 пъти по-висока сметка за ток, въпреки че не живеят във вилата си. Оказва се, че електомерът им е сменен без техния подпис и нито една институция не може да вземе решение по случая.

Семейство Коцеви живее в София. От години притежава къща в село Смочево, но я използват рядко. Плащат редовно сметките си за ток, които са по 3-4 лева месечно. През май месец 2012-та година обаче Коцеви получават изненадващата сметка за близо 200 лева.

Според семейството киловатите са начислени, след като електромерът е сменен и монтиран на стълб на улицата извън къщата им.

Коцеви започват упорита кореспонденция с различните институции, за да изяснят от къде идва тази електроенергия. От ЧЕЗ проверяват изправността на електромера и отчитат.

Оказва се обаче, че електромерът е сменен без подписа и знанието на собствениците. Освен това електроразпределителното дружество не е глобено за тази нередност от Комисията за енергийно и водно регулиране, въпреки че глобата е до 20 хиляди лева по старите наредби и до 200 хиляди лева по новия закон.

Оказва се, че няма институция, която да може да докаже как е начислена тази електроенергия. Мистерията на електромера-фантом ще се разплита в съда. Защото семейството възнамерява да съди електроразпределителното дружество, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов