Избрани Новини

Любопитно! Две летища в България носят името на Станке Димитров

Има ги на световната карта на авиацията

Законите могат да се изменят, нормативните документи също. А влизането им в сила след първо, второ, трето или десето четене е въпрос на месеци, година-две най-много. Не така обаче стоят нещата, когато става въпрос за промени в картите на авиацията.

Оказа се, че във всички авиационни документи и карти в цял свят, две от неофициалните летища в България носят името на Станке Димитров, както се е казвал Дупница преди 1989 година, информира zadupnitsa.com. Летището край Крайници е в обсега на община Сапарева баня и според идентификатора на FAA e "Stanke Dimitrov Airport" под номер LB22. Преди години  въпросното летище е използвано предимно за селскостопански дейности, а успоредно на него са укрепления за самолети.

В регистрите има още едно летище – става въпрос за уширението преди разклона за Бобошево. То се казва "Stanke Dimitrov Highway Strip Airport" и е с регистрационен номер LB37. То никога не е било действащо, но е правено с превантивни цели. "Летището при Крайници са води запасно. То никога не е било официално, както и това при Усойка, а са по-скоро аварийни. В авиацията някои неща бавно, много бавно се изменят", обясни Петьо Кюркчийски, известен в Дупница като човека-планер, тъй като е по-често във въздуха, отколкото на земята.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)