Избрани Новини

"Музей на колела“ показа българската история на изкуството в Благоевград

В музея бяха изложени и копия на емблематични картини след Възраждането

„Музей на колела“ гостува в Благоевград за трета поредна година. Организатори на събитието са фондация Easyart с председател Станка Желева и Община Благоевград. Стотици деца посетиха „Музей на колела“, който бе разположен в градинката до площад „Македония“. Инициативата се провежда с партньорството на Societe Generale Експресбанк.

Изключително успешният пилотен проект „Музей на колела“ има за цел да запознае децата на Благоевград с историята на световното изкувство. Програмата на културно-образователното събитие е еднодневна и включва теоретична и практична част. Всяка година музеят обявява различна тематика на обучение, като 2016 е посветена  на „Българската история на изкуството“. Темата обхващаше „Праистория“, „Изкуство на траките“, „Римска епоха“, „Първата българска държава“, „Златен век“, „Средновековие“, „Възраждане“. В музея бяха изложени и копия на емблематични картини след Възраждането.

В Благоевград  „Музей на колела“ имаше общо осем ателиета. Участващите в проекта имаха възможност  да направят своя зооморфна или антропоморфна фигурка, да украсяват тракийски ритони, да се научат как да правят плъсти, да разберат повече за средновековната мода и възрожденското изкуство, да се запознаят с най-бележитите български художници. Специално за събитието бе създадена и информационна карта с кратко представяне на всеки един период.

„Целта на проекта е да въвлечем децата в света на изкуството и културата, да ги накараме да обичат, разбират и ценят нашата история и културно-историческо наследство. Ще се радваме, ако след края на този проект сме направили поне една малка крачка към това да обичаме повече България”, споделя Станка Желева, председател на Фондация „Изиарт“. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)