Избрани Новини

София квартет закрива Камерния с класика и джаз

Пловдив Лайф

19-06-2016, 15:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Последната фестивална вечер (20 юни, понеделник, 20:00 часа) е празник за ценителите и на класиката, и на джаза. Един от водещите български камерни състави -„София квартет“, събира на едно място – на концерта си в Етнографския музей – класика, джаз и публика.

Квартетът ще интерпретира пред пловдивчани вечността и на класиката, и на джаза: изпълнявайки Струнен квартет № 2 от Брамс, „На хубавия син Дунав” и „Пролетни гласове” от Йохан Щраус-син, както и творби на Карлос Гардел, Астор Пиацола, Скот Джоплин, Джордж Гершуин, Дюк Елингтън.

Стоимен Пеев – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, и Любомир Ников – виолончело, са новите лица в квартета, а известният виолист Валентин Геров е доайенът в състава. През първоначално създадения като радиоквартет към БНР „София квартет” преминават музикантите Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, Димо Димов, Ангел Станков, Джефри Дийн и други.

Досега квартетът е участвал многократно в редица престижни музикални форуми у нас и зад граница. През 2007 г. „София квартет” открива камерния фестивал в прочутата зала „Мегарон музикс” в Солун, след което записва компакт диск с творби от Димитрис Темелис. Същата година изнася с голям успех два концерта в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург. През 2008 г. квартетът свири в реномирания „Йозеф Хайдн институт” във Виена, а също така осъществява промоция на компактдиск с трите квартета на Михаил Пеков с концерти във Виена и Прага. През 2009 г. гостува с успех в Япония, а през 2011-а в Черна гора. През 2012 г. музикантите участват с концерт в „Есенни музикални празници” в Скопие, откъдето се завръщат с почетното отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство”. През 2013 г. квартетът гостува в Москва в рамките на „Дни на София в Москва”.

По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са излъчвани по БНТ и записвани от БНР. „София квартет” е удостоен с „Кристална лира” на СБМТД.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)