Избрани Новини

Гладиаторски битки и римски възстановки в санданското село Склаве

Групите "Първи италийски легион” и "Първа тракийска кохорта” ще изнесат невероятно шоу

Жители и гости от цялата страна ще станат свидетели на уникална историческа възстановка в село Склаве, община Сандански.

Групите „Първи италийски легион” и „Първа тракийска кохорта” ще изнесат невероятно шоу днес от 18:00 ч. в селото.

Във възстановката ще вземат участие около 20 реенактора /възстановчици/, включително воини, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби.

На специално обособена арена всички ще имат възможност да се върнат назад в миналото и да надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия и пр. Възстановчиците умело ще  покажат какво е представлявал пазарът на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки.

Възстановките и традиционният панаир, които ще се проведат, ще  запознаят туристите и местните жители с древната антична епоха и провеждалите се тогава събития. Мястото на провеждане на уникалната възстановка не е случайно. Старото име на село Склаве е "Славе" от латинската дума „Slave”, което означава „роб”. Селото е известно с тракиеца Спартак като негово рождено място и с пазара си на роби, на който е продаден самият Спартак за гладиатор. Чрез атракцията ще се подпомогне осъществяването на възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на римски пазар, предлагащ тракийски и римски кулинарии, различни стоки и различни фолклорни прояви, като по този начин ще се утвърди древният панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов