Избрани Новини

"Лятна детска школа" представи живота на Натанаил Охридски (снимки)

Темата е посветена на 110 години от смъртта на видния общественик

На 14 юни от 13, 30 часа в РИМ-Благоевград се проведе поредното занимание от програмата на „Лятна детска школа“. Мероприятието беше реализирано с ученици от 6-ти клас при СОУИЧЕ „Климент Охридски“, организирани от г-жа Магдалена Димитрова, преподавател по история.

Уредникът Елена Чалгънова представи по увлекателен начин темата „Натанаил Охридски – с пушка и Евангелие за свободата на България“. Темата е посветена на 110 години от смъртта на видния общественик, книжовник и радетел за църковна и национална независимост Натанаил Охридски.

Под занимателна форма и игри, учениците научиха интересни факти от биографията на митрополит Натанаил, докоснаха се до автентични документални, печатни и веществени материали, съхранявани във фондовете на РИМ-Благоевград. Особен интерес провокираха оригиналните документи написани собственоръчно от митрополит Натанаил, в качеството му на ръководител на Кресненско-Разложкото въстание (1878-1879 г.)-  една телеграма до Ст. Костов, написана в София на 31 януари 1879 г. и документ, съставен от митрополит Натанаил в Горна Джумая на 28 февруари 1879 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)