Избрани Новини

Кюстендилци развяха знаме на най-високия връх в Сърбия

Туристи от ТД "Осогово” се качиха на Миджур (2168 м.н.в.)

Туристи от ТД „Осогово” Кюстендил се качиха на най-високия връх в Сърбия – Миджур (2168 м.н.в.), намиращ се в Стара планина на границата в Сърбия.

"В ранната съботна утрин автобусът пое от Кюстендил през София в посока ГКПП Калотина. Първата спирка за деня бе крепостта „Момчилов град” в град Пирот. Иимето означава „селище с кула“. Градът е с население малко над 40 000 души и е традиционно известен с производството на килими. Крепостта в града е от 14 век и представлява средновековен замък с много близка архитектура до крепостта Баба Вида. Според местната легенда тя се свързва с българския войвода Момчил юнак, станал по-късно независим български владетел в Беломорието и Родопите.

От Пирот пътят продължи към Темския манастир „Свети Георги“ - женски православен манастир, част от Нишката епархия. Разположен е на левия бряг на река Темщица, край село Темска, община Пирот. Съществуващата днес манастирска църква вероятно е строена през 14-и век. На два пъти манастирът е опустошаван, а през 18-и век манастирът се оформя и като книжовно, просветно и поклонническо средище. В него функционира училище, в което се обучават деца от целия регион. От 1878 година Темският манастир е подведомствен на Сръбската православна църква, а от 1924 година е женски, като първите му монахини са от Русия. Днес манастирът е отворен за туристи, които могат да си купят от там освен традиционни църковни атрибути и различни видове ракии. Най-популярна  е дюлевата ракия, но е на високи цени – 10 лева за половин литър.
Излетът продължи с кратък туристически преход до Пилския водопад, намиращ се на 4,5 километра от село Топли До. Това е третият по височина водопад в Сърбия. Според различните източници височината му варира от 64 до 65,5 метра, а по-високи от него са само Копрен (103,5 метра на 1820 м.н.в. също в Стара планина и община Пирот) и Йеловарник (от 71 до 80 метра на три каскади в Национален парк Капаоник в едноименната планина в Централна Сърбия, известна и като Сребърната планина – най-висока в страната след Стара планина). Пилският водопад (1450 м.н.в.) е открит официално през месец май 2002 година от геолози и алпинисти и се намира под връх Пил (1467 м.н.в.) на Пилския поток, вливащ се в река Темщица. В този район на Стара планина се намират още Чонгулски водопад (43 метра височина) и Куртулски водопад (27 метра височина). 
В курорта Бабин Зуб стартира преходът до най-високия връх на Сърбия Миджур (2168 м.н.в.) в Стара планина на границата с България. Самият връх географски е на българска територия, като границата се намира на 2 метра. В неговото подножие извират реките Лом и Тимок. Преходът до върха е 8 километра. Пътеката е много добре маркирана и очертана като път до върха, който почти през цялото време бе обвит в мъгла и не се виждаше в далечината. Групата се разкъса на две групички, но така или иначе всички се качиха до върха. Беше доста ветровито, а целият преход продължи не повече от 5 часа и половина."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов