Избрани Новини

Над 500 танцьори тропнаха хоро на Дъновистката поляна

VII-ият Национален фолклорен фестивал "Рила ни гледа" се пренесе при езерото "Бъбрека" в Рила

VII-мото издание на Националния фолклорен фестивал на обработените народни хора "Рила ни гледа" тази година замени уюта на прожекторите и високите децибели със сцена, построена на 2400 метра надморска височина. На така известната Дъновистка поляна при езерото "Бъбрека" в Рила планина се събраха над 500 любители на фолклорното изкуство от цялата страна. Въпреки, че за някои от участниците прехода в планината се оказа истинско предизвикателство, то природните красоти и загадъчната енергия на езерата заредиха участниците с нужната сила и емоционалност за изявата, предаде БНТ.

Диляна Диканска – ораганизатор на фестивала: Тук, на дъновистката поляна, е най-енергийното място на България, а също така, когато хората се хванат на хоро и играят всички заедно едновременно в един и същи ритъм, предават енергия. Самото хоро е енергийно послание.
Данчо Христов: Много сме се изкачвали по планините, наистина ходили сме, но това нещо за пръв път се случва и наистина е много приятно, понеже сме идвали и сме гледали паневритмията, но това нещо, което го правят, е нещо уникално, което не е правено до сега.

Хванати за ръце, танцьорите направиха два концентрични кръга и затанцуваха в ритъма на някои от най-популярните български народни хора.

Мая Борисова: Едно незабравимо усещане. Зарежда ни с много енергия, много емоции...

Благаовеста Благоева: Усещането е прекрасно, че има още хора, които да запазват българските традиции, че възраждат българската музика и се борят да я съхранят, защото в наше време е много трудно.

А това, което завинаги ще остане в сърцата на всички участници във фестивала, е онзи пламък в очите на големи и малки от срещата с фолклорното изкуство в сърцето на Рила и една осъществена идея, която доскоро всички са смятали за невъзможна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)