Избрани Новини

Дариха книги на библиотеката в Баничан

"Лятно четене с БНТ2" дари над 100 книги

Над 100 книги дари екипът на БНТ-Благоевград на библиотеката в гоцеделчевското село Баничан. От малката библиотека в селото, която се намира в сградата на кметството, взимат книги и децата от съседното село Господинци. Много от книгите на дарението от кампанията "Лятно четене с БНТ2" съвпаднаха със заглавията от списъците с литература, предоставени от училището, които децата трябва да прочетат през лятото.

В училището в Баничан учат 66 деца от първи до осми клас от двете села- Господинци и Баничан. Библиотеката е малка, книгите по рафтовете също. Още щом екипът на медията пристигна, децата се втурнаха да помагат. Бяха нетърпеливи да видят какво им подаряват.

"Много ми харесва Иван Вазов и "Книга за джунглата”, каза Виктория Димитрова.

Репортер на БНТ2: „Колко книжки ще си вземеш от тези?“
Адем Ворук: „Доста, цяло лято няма какво да правя в Господинци“.

"Ми без книгата за къде сме да четем, да пишем, да смятаме това са най-важните неща в живота”, каза Виктория Димитрова.

Румяна Джибова се грижи за библиотеката в селото и разказа, че от 15 години малките населени места са оставени сами да се справят с обогатяването на книжния фонд. Опитват по проекти, но парите, за да купят книги, все не стигат до тях.

"Виждаме одобрени са на големите библиотеки, може би те имат своето право, че там повече хора ще ползват, но детето от малкото село нима изучават по-различно или нима това дете трябва да е подготвено по различен начин?“, пита Румяна Джибова от читалище "Изгрев 1930“ –  Баничан.

"Виждам в книжния фонд, който ни предоставете, интересни детски заглавия, както и от задължителната литература, така и от други автори от детско юношеската литература, чудесни творби“, каза Миглена Радева –директор на ОУ “Св. Паисий Хилендарски”- с. Баничан.

Подарък- ръчно избродиран надпис в работилницата в местното читалище където децата се учат на старите традиции и обичаи, получи екип от новините на БНТ2.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов