Избрани Новини

Кметът Икономов се срещна с вдовицата на голям меценат на Банско

Дари на община Банско книги от луксозното издание „Банско - духовно средище през вековете” от Михаил Енев

Кметът на Банско Георги Икономов се срещна с вдовицата на големия меценат и приятел на  Банско Георги Христов. Тя бе в града, за да изпълни неговата последна воля – да бъдат дарени на община Банско книги от луксозното издание „Банско духовно средище през вековете” от Михаил Енев, както и документален филм за града, финансиран от него.

Георги Христов е създател и собственик на веригата за чуждоезиково обучение „Училища Европа”, основател на Фондация „Национални културни и образователни традиции”. Финансирал е издаването на луксозните исторически издания „Банско духовно средище през вековете”, „Атон”, „Зограф”, „Рилски манастир”, „Апокалипсис” и „Захари Зограф”. Многократен дарител на Музеен комплекс Банско ,на който предоставя книги от издаваните от него исторически трудове, компютърна техника и други. По негова идея и проекти през 2008 г. започва изграждането на духовно-историческия център „Паисий Хилендарски”, който с помощта на местната администрация е завършен на 5 октомври за 96-годишнината от Освобождението на  Банско.

Със създаването на Духовно-историческия център „Свети Паисий Хилендарски” се сбъдва мечтата на банскалии да съградят на своя велик съгражданин достоен паметник за възхвала на епохалното му дело. Така се осъществява идеята да се изградят точни копия на килията на монаха и на параклиса „Свети Иван Рилски” в Хилендарския манастир, построен със средства, дарени от Хаджи Вълчо /брат на Паисий/, роден в Банско. Двете светини са възстановени изцяло благодарение на творчески колектив с ръководител професор Михаил Енев, който години наред работи върху проекта много точно и прецизно, снимал е всеки милиметър и от двата обекта в Атон. Изграденият с много обич и познания мемориал е плод на дългогодишните усилия на община Банско, на инициатора Георги Христов, архитект Георги Лабов, професор Григори Григориев, манастирското братство на „Зограф” и Негово Високопреподобие Амвросий – игумен на манастира, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, художниците Яким Дейков и Паулин Пенев. С много ценен принос в това родолюбиво начинание са и едни от потомците на Хаджи Вълчо – доктор Михаил Мустаков и Екатерина Бояджиева.

Музеят на Паисий е един духовен паметник, който е достояние не само на гражданите на Банско, но и на многобройните посетители от страната и чужбина и освен като мемориал, служи за възхвала и опазване на българския дух.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов