Избрани Новини

Дупничанин е вицепрезидент на новоучредения Български шахматен съюз 1931

Предстои новата структура да кандидатства за лиценз пред Министерството на младежта и спорта

20-шахматни клуба от 11 области на България учредиха Български шахматен съюз 1931. Това е алтернатива на действащата сега шахматна федерация. За президент на новия съюз е избран кмета на Хасково Добри Беливанов, а вицепрезидент- дупничанинът Методи Стойнев, съобщава zadupnitsa.com. В 5-членният УС влиза и гросмайстор Кирил Георгиев.

Предстои новата структура да кандидатства за лиценз пред Министерството на младежта и спорта, както и пред Европейския шахматен съюз и ФИДЕ.

Методи Стойнев заяви, че настоящата Федерация е изцяло компрометирана и това показва и третия последен доклад на АДФИ. Стойнев прогнозира, че министерството ще отнеме лиценза на Федерацията, а европейските и световни структури също ще я изключат от редидите си.

За скандали в родния шахмат се заговори още в средата на миналата година. Тогава пред zadupnitsa.com Методи Стойнев и гросмайсторите Венцислав Инкьов и Кирил Георгиев разкриха, че в офшорна зона е създаден фалшив Европейски шахматен съюз от председателя на родната федерация Силвио Данаилов, с цел източване на средства от клубовете. Стойнев посочи като пример, че през миналата година у нас са се състояли две състезания за Европейската купа, без никой от участващите шахматисти да знае, че са с такъв статут. От 5-ти юни 2015 година, след като гросмайстор Кирил Георгиев, Симеон Стоичков и Методи Стойнев разкриха схемата, техните състезателни, съдийски, организаторски, клубни и треньорски права бяха спрени от Управителния съвет на Българската федерация по шахмат. Стойнев и Георгиев бяха изхвърлени за по 3 години, а Стоичков за 5. Тогава сигнал за злоупотребите бе подаден и до главния прокурор, като със случая се занимава Върховна касационна прокуратура.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов