Избрани Новини

Започна второто археологическо лято на крепостта „Ряховец”

Мисия

09-06-2016, 12:53

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Част от финансирането дойде от Министерство на културата

Стартира археологическото лято на крепостта „Ряховец”. За втора поредна година екипът с ръководител Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, зам.- ръководител Мая Иванова от ИМ – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев от РИМ – Велико Търново ще проучва средновековната крепост в Горна Оряховица.

През миналия сезон, крепостта получи статут на недвижима културна ценност от национално значение и бяха подновени археологическите проучвания след 23 годишно прекъсване. Разкриха се източната, северната порти и част от крепостната стена. Изненадваща и за археолозите се оказа откритата част от масивна фортификационна система, вероятно издигната от тракийското племе кробизи. Оказа се, че животът на хълма е процъфтявал дори още по-рано, преди близо 5000 години, за което свидетелства проученото жилище от Ранната бронзова епоха. Откритите изцяло запазени съдове в момента са част от експозицията на градския музей.

През тази година финансирането на разкопките отново е предоставено от Община Горна Оряховица, като за първи път е отпуснато целево финансиране и от Министерството на културата.

Работата на археолозите ще е съсредоточена в района на западната порта, която е и най-трудно достъпната част от крепостта. Екипът се надява да разкрие част от средновековната улица, която да даде представа за подстъпите към вътрешността и жилищните квартали. Ще бъде продължено проучването и на жилището от Бронзовата епоха.

Друг акцент в работата на археолозите ще бъде и популяризирането на средновековната крепост „Ряховец”. Заедно с Община Горна Оряховица и Историческият музей, екипът ще се опита да реализира проект с участието на ученици от училищата в Горна Оряховица. За първи път в България археологически обект ще се превърне в място за работа с деца, където младите археолози ще работят в реална обстановка и ще разкопават сами част от миналото на своя град.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов