Родопският театър гостува в Благоевград с "Лазарица”

Представлението има номинация за награди "ИКАР"2015

Родопският драматичен театър "Н.Хайтов" гостува в Благоевград с „Лазарица” от Йордан Радичков. Представлението е днес от 18:30ч.
Представлението е избрано за участие в международния театрален фестивал "EX PONTO" 2016г. - Любляна, Словения, номинация за награди "ИКАР"2015г. в категория-дебют, награда за главна мъжка роля и за сценография от фестивала за камерни спектакли – Враца.
„Да правиш „Лазарица“ е като да мислиш законите на Анщайн, при все че вече са написани. П...ърво, че този огромен текст се носи на плещите от един актьор, а е много трудно, след като десетки са правили образа, да се заемеш. Още по-трудно е, когато са го правили големи имена. Предизвикателствата обаче за някои като режисьора Крум Филипов са просто стъпало. Дали се е получило? „Лазарица“ е дълбок текст, много текст, мъдър текст. Качеството на постановката се разбира по това колко процента от това огромно хапче срещу бяса във всеки от нас, каквото е текстът на пиесата, стига до публиката. И на големи актьори им се е получавало да не им спорят процентите в тази трудна роля. Обаче Кънчо Кънев успява да извади Лазар от гърдите си. Това означава дотам да вдигнеш процентите, че зрителят да усети Лазар, а не само да го чуе.
„Гледали ли сте „Лазарица“? Това е пътя на пречистването – от гордост, его, мнителност, омраза, отмъстителност и страсти. Разказани „залепващо“, както каза ученик.”
Автор - екип РДТ „Н.Хайтов”- Смолян, р
ежисьор – Крум Филипов, сценография и костюми – Виктория Филипова, музикална среда – Мира Искърова, хореография – Кире Гьоревско, в ролите Лазар – Кънчо Кънев, Шаро – Ивайло Иванов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен