Избрани Новини

Умен кошер изпраща SMS-и на пчеларите

Полски студент разработи системата

SMS от кошера. При проблем пчелите вече могат да изпращат сигнал на пчеларите. Не е ли твърде технологично? Не е ли прекалено? Не е. Комуникацията с пчелите е превърната в реалност от един полски студент. Той е нарекъл изобретението си МАЯ. Заради прочутата анимационна пчеличка, разбира се. Устройството включва електронна система и сензори. То се поставя под кошера и постоянно изпраща информация за случващото се в пчелната колония.

ВОЙЧЕХ СОЙКА, дизайнер на уреда за наблюдение:
"Ние следим температурата, влажността, движението и анализираме акустичния спектър на кошера. Данните се подават на външен сървър, където ние можем да ги анализираме и при опасност можем веднага да изпратим съобщение на мобилния телефон на пчеларите."

Средно около 10 000 пчели тежат близо килограм. Ако теглото им се промени, това е сигнал, че нещо с насекомите се случва. Пчеларят трябва по най-бързия начин да събере пчелите, защото до няколко часа може да загине цялата колония.

ВОЙЧЕХ СОЙКА:
"Като следим тежестта на кошера, ние можем да преценим и колко мед произвеждат пчелите. А също така пчеларят може да разбере кое е и най-подходящото място да постави кошера. От данните за температурата и влажността разбираме дали кошерът „работи" правилно и дали микроклиматът край него е подходящ за пчелите. Анализът на акустичния спектър ни позволява да чуем какво прави царицата и дали пчелите са изложени на риск."

Пчеларите събират средно по 20-30 килограма мед от кошер. С МАЯ, обаче, количеството може да нарасне значително, убеден е създателят на устройството.

Според полския студент изобретението може да действа и като система за ранно оповестяване, така че пчеларите навреме да бъдат информирани за липсата на достатъчно цветен прашец в района и да вземат мерки. Устройството може да помогне и за разгадаване на неизвестните, които все още витаят около синдрома на празния кошер.

ВОЙЧЕХ СОЙКА:
"Проверките на кошерите изискват време. Те трябва да се правят редовно, за да се разбере какво се случва вътре. Но когато съберем всички тези фактори и ги анализираме, ние можем да направим изводите без да пречим на пчелите. Така че пчеларят трябва да проверява кошера само в краен случай."

Засега системата за комуникация е в пробен период. Тя е монтирана към един от кошерите, стопанисвани от бащата на младия изобретател. Изглежда пчелите нямат нищо против да споделят с хората поне част от тайните на своя малък, но чудесно организиран свят, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов