Избрани Новини

250 лева на декар компенсации за черешовата реколта в Кюстендилско

Засега само 7-8 производители доказват 100% измръзване на плодовете

Земеделски производители в Кюстендилско ще получат по 250 лева на декар компенсация за провалената черешова реколта, предаде БНР. Подробности за обезщетенията ще станат ясни след срещата на  депутати от Комисията по земеделие в парламента и експерти от земеделското министерство. 

Засега само 7-8 производители доказват 100% измръзване на плодовете. Преобладаващо засегнатите масиви са с поражения от 85 до 95 %, в с.Коняво - 98 процента. На места около 60% от реколтата е оцеляла. Тези производители ще получат регламентирана субсидия от по 166 лева за декар при доказани с документи добиви от около 230 килограма от декар, както и по 14,40 евро за килограм за качествена продукция, поясни общинският съветник и председател на земеделска кооперация в Кюстенидлко Валери Йовев. 

Според аграрни специалисти от Кюстендил и региона нормативната уредба, която предвижда компенсации в голям размер при природни бедствия и унищожена реколта за малотрайните култури, а за интензивните култури и овощията - само при 100% поражения, трябва да бъде променена.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов