Избрани Новини

Министър Захариева за съдебната реформа: На финала сме

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че "посоката на съдебната реформа е вярна, на финалната права сме."

"Всички искаме при обвинение то бързо да мине до съдебна фаза. Законът е пряко свързан с това, какви хора ще правораздават, кариерното им развитие, каква отговорност ще носят, с проверки на имущество, конфликт на интереси. Най-важната промяна, която трябва да настъпи е, всеки прокурор, който води едно дело, да взима самостоятелни решения по вътрешни убеждения", каза още Захариева и уточни, че законопроектът е много голям и от него се интересуват живо всички магистрати, като дебатите са дълги и интензивни.

"Каня и политическите партии, за да чуят мнението на експертите. Отговорността ще бъде моя, защото аз ще внеса този законопроект. В последните заседания голяма част от назначенията се взимат с единодушие, което не означава, че не прехвърчат искри", продължи правосъдният министър и посочи, че се цели засилване на съдийското самоуправление. Най-важните решения трябва да се взимат от общите събрания, но чисто административните дейности ще останат за ръководството и ВСС. Мандатът на ВСС няма да бъде удължаван.

"Ще се предложи много голяма самостоятелност на магистратите. От атестациите тръгва и кариерното развитие. Трябва да има задълбочен анализ на всички актове на магистратите и така да се формира тяхната оценка. Магистратите говорят чрез своите актове, които налагат. В момента почти всички имат отлични оценки, а хората не са доволни от системата", коментира Захариевра.

"Не е важно докога ще сме под мониторинг, а кога хората ще повярват в съдебната система", допълни тя. Според нея липсата на доверие е пречка за привличане на инвестиции, но и за това хората да са щастливи и да живеят в собствената си държава.

Относно отложената прокурорска проверка от Европейската комисия Захариева заяви: "Дълго време се търсиха експерти и се уточняваха анализите, няколко пъти се определяха дати. Съжалявам, че проверката се отложи. Тази седмица очакваме представители на ЕК, за да уточним финално нещата. Прокурорите, които ще дойдат, трябва да бъдат подготвени."

Копирано от standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов