Избрани Новини

Банско празнува с концерт 24 май

Кметът Георги Икономов поздрави дейците на българското образование, култура и просвета

По случай най-българския празник, 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Банско се състоя празничен концерт „Напред, науката е слънце ”. Той бе организиран от община Банско и Читалище „Никола Вапцаров“. 

Тържественото честване започна с химна „Върви, народе възродени“ и изнасяне на знамената на учебните заведения. В него взеха участие самодейни състави към читалището и ученици от всички училища в града.

Гости на мероприятието бяха ръководството на община Банско. Кметът Георги Икономов поздрави дейците на българското образование, култура и просвета, както и всички жители на Банско.

„Днес празнуваме най-светлия празник на духовността, писмеността и просветата. 24 май не е просто поредният официален празник, а денят, в който всички българи се прекланяме пред славата на българското слово и отдаваме почит и уважение пред духовния си елит.

Прекланям се пред усилията на всички учители, просветни и културни дейци. Бъдете здрави и продължавайте да следвате заветите на братята Кирил и Методий. Скъпи деца, обичайте, ценете и пазете родния български език. Той е езикът на вашите майки и деди.“ – каза в обръщението си към гражданите той.

Традиционно градоначалникът връчи грамоти за заслуги в образованието и културата на изявени ученици, учители и културни дейци.

В знак на признателност всички учители, просветни и културни дейци от общината бяха поканени на коктейл, организиран от ръководството на община Банско.24-001Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)