Избрани Новини

Разлог чества 24-ти май

Традиционно се проведе шествие на ученици и учители

На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Светите братя Кирил и Методий. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.
11 май продължава да се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.
В Разлог на 24 май традиционно се проведе шествие на ученици и учители по ул. „Екзарх Йосиф“ до Централния площад в града. Шествието мина под звуците на духовия оркестър към НЧ „15.09.1909-1903“, който изпълняваше „Върви, народе възродени!“, предвождани от Мажоретния състав към читалището. Празничната програма на централната сцена на площада продължи с изпълнения на деца от детските градини, училищата и читалището в Разлог. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев поздрави присъстващите на площада и награди даровити деца от града, участвали в олимпиади, състезания, като им връчи почетни грамоти и награди.
На празника присъстваха д-р Мария Копанарова-Тасева-председател на ОбС-Разлог, зам.кметът по социалните дейности Венцислав Гърменов, жители и гости на града.
В Деня на славянската писменост и култура своя изложба представи и художникът Крум Чилев. Във фоайето на читалището в Разлог той подреди 60 творби живопис. Изложбата съвпада с 80-годишния юбилей на художника, който през 5 години представя свои рисунки. Тазгодишната изложба е 4-та поредна за Крум Чилев, а представянето на творбите ще бъде от изкуствоведа Нина Мирчева-дъщеря на големия художник Никола Мирчев и член на съюза на художниците в София, чийто член е и самият Крум Чилев.
Финалът на тържествата по случай 24 май е шествието на абитуриентите по червения килим и под балонена арка, а кулминацията е празнична заря в чест на зрелостниците.

 
Прочетена 0 пъти


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов