Избрани Новини

Нарушенията в рудник "Ораново" са свързани с безопасността на труда

Работата в рудник "Ораново" беше преустановена веднага след злополуката днес

116 нарушения са констатирани от Инспекцията по труда в рудник „Ораново“ от инцидента на 16 юли 2013 години, когато загинаха петима работници, до днешния инцидент, при който сериозно пострадаха двама миньори, съобщава БНР. Почти всички нарушения са свързани с безопасността на труда. 

Двама минни инженери от Областната инспекция по труда в Кюстендил извършиха проверка, тъй като в Благоевград няма такива специалисти. Констатирано е, че голям къс от скала се е срутил в забоя, където се прави нова изработка на крепеж. Пострадалите мъже са били сами.

"В доклада, който предстои да бъде изготвен в близките дни, най-важни са показанията на самите миньори", казаха от Инспекцията по труда.

"16 проверки са направени в предприятието за последните близо три години. 116 са нарушенията, констатирани от инспекторите, като 105 от тях са свързани с безопасните условия на труд", каза Петър Попадиин, директор на Областната инспекция в Благоевград. Под наблюдението на прокуратурата полицията също извършва разследване на инцидента, станал малко след четири часа тази сутрин. Работата в рудник „Ораново“ беше преустановена веднага след злополуката. Двамата пострадали са настанени в болнични заведения в София и Благоевград. Към момента няма непосредствена опасност за живота им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов