Избрани Новини

Манастирът в Хаджидимово ще посрещне хиляди миряни

Те ще изкарат вътре нощта срещу Гергьовден

Хиляди миряни се отправят на поклонническо пътуване до манастира "Свети Великомъченик Георги Победоносец" в Хаджидимово, съобщава standartnews.com. В навечерието на храмовия празник, който е на 6 май, българи и гърци ще бъдат в църквата на светата обител. Те ще изкарат вътре нощта срещу Гергьовден. Други пък ще спят в колите и автобусите. Всички поклонници ще се помолят в празничния ден за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на свети Георги. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е изцерила хиляди богомолци. Условието е едно – всеки да вярва искрено и с цялата си душа в светеца. От години тук идват не само хора от региона, но и от цялата страна, че и от съседна Гърция. Дори мюсюлмани отправят молитви към свети Георги за рожба.

Монасите пазят книга с доказателства за чудесата. Там пише черно на бяло, че на 5 май 2001 г. в манастира идват да пренощуват 5-годишната Магдалена Петрова от село Места и баба й. Момиченцето било нямо по рождение. Възрастната жена изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта бабата се унася. Събужда я гласът на внучката й: "Хайде, бабо, ставай, че се съмна!" Чудесата не свършват с този случай. Много малчугани са излекувани от детски паралич. Много са щастливците, които след молитви пред чудотворната икона, са се сдобили с рожба.

Навръх Гергьовден иконата на светеца ще бъде изнесена отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление. Иконата на свети Георги единствена оцелява в големия пожар в църквата през 1979 г., което също е знак за нейната чудодейна сила, твърдят монасите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов