Избрани Новини

Краеведът Борис Сандански представи творчеството си в Благоевград

Създател е на музея в Кресна

Днес от 17 часа в препълнената хорова зала на читалище "Н.Вапцаров-1866" - Благоевград беше представено творчеството на краеведа Борис Сандански.

Борис Сандански е роден на 16 април 1934 г. в Ново село, на няколко километра северно от днешния град Кресна. Баща му е от рода на Иван и Яне Сандански, а майка му е дъщеря на революционера от ВМОК Харалампи Дулев от Дулевата махала на Ощава, куриер на Дончо  Златков. През 1946 г. семейството се премества в Кресна, където той завършва основното си образование. През 1953 г. завършва икономически техникум в Благоевград. Между 1957 и 1982 г. работи в местните ТКЗС-та. Участва в културния и спортния живот на Кресна, като през 1963 г. влиза в Съюза на писателите в Благоевград. Публикува в редица печатни издания поезия и научни трудове.

През 1982 г. става председател на БЗНС в Кресна и основател и член на КС на СДС. Общински съветник е в периодите 1987-1991 и 1995-1999 г. Награден е с редица отличия, най-важно сред които е орден „Св. св. Кирил и Методий“. През 2010 г. Борис Сандански е отличен като „почетен гражданин на Кресна“. Написал е книгите "Кресненския прелом", "Средна Струма", "Из Северен Пирин", "С братски труд", "Прегръдки от планината", "Неугасващи светлини", "Сандански" и др.

Тварчеството на изтъкнатия краевед, писател и общественик беше представено от писателката Лалка Бенгюзова и председателя на Дружеството на краеведите в Благоевград Васил Георгиев. Имаше много поздравления и цветя от неговите колеги - пишещите братя от Литературен клуб "Огнище" и Творческо обединение "ХХI век".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов