Представят книгата "Каймакъ-Чаланъ” в Гоце Делчев

Двутомникът е посветен на боевете на връх Каймакчалан през август и септември 1916 година

Днес в гпад Гоце Делчев представят книгата „Каймакъ – Чаланъ“ с автор Красимир Узунов. Книгата разказва за драматичните моменти от участието на България в Първата световна война. Двутомникът е посветен на боевете на връх Каймакчалан през август и септември 1916 г.

Книгата "Каймакъ-Чаланъ" обхваща един много малък период от Първата световна война (1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916г. Дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка.

Книгата започва с "Прелюдията", с началото на включването ни във войната. На 23 октомври 1915г. 8-ма Тунджанска и 9-та Плевенска дивизия превземат Ниш. По невероятен начин авторът е описал отношенията между армиите на бойното поле.

Книгата „Каймакъ-Чаланъ” описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.

Представянето на книгата „Каймакъ – Чаланъ“ ще се състои днес от 18.00 часа в малката зала на Дома на културата в Гоце Делчев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен