Избрани Новини

Предприеха спешни мерки за предотвратяване на болестта заразен нодуларен дерматит

Новините

20-04-2016, 18:20

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител Здравко Димитров разпореди нови спешни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на вирусното заболяване по едрите преживни животни Заразен Нодуларен Дерматит (Lumpy skin disease - LSD) и предотвратяване разпространението на болестта на територията на област Пловдив.

Днес, 20 април, в Областна администрация Пловдив отново беше свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха разпоредени следните спешни мерки:

Кметовете на общини да свикат в срок до 22.04.2016 г. комисиите във връзка с чл.2, ал.3 и 4 от Наредба 22/10.02.2006 г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях и на специфично рискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС за определяне на местата за загробване на умрели и принудително убити животни. Да приведат в готовност наличната земекопна техника.

Забранява се провеждане на пазари и изложби на едри преживни животни /ЕПЖ/ на територията на Пловдивска област. Да се уведомят собствениците, управителите и регистрираните лекари, обслужващи пазарите в гр. Раковски, кв. Секирово и гр. Асеновград.

Забранява се движението на едри преживни животни, с изключение на транзитно преминаващи и такива, предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие (кланица) и след извършен клиничен преглед, термометриране, обработка с инсектициди и дезинфекция на превозното средство преди излизане от обекта.

Животните, предназначени за незабавно клане, произхождащи от Пловдивска област могат да се колят САМО в кланици, разположени на територията на областта. Движението да се осъществява след получено разрешение от ЦУ на БАБХ.

Регистрираните ветеринарни лекари да извършват ежедневни клинични прегледи за Заразен нодуларен дерматит на ЕПЖ в обслужваните от тях животновъдни обекти. Ветеринарните лекари да извършат инвентаризация на ЕПЖ и да актуализират данните. Те трябва да уведомяват незабавно официалните ветеринарни лекари на съответната община при констатиране на клинични признаци, характерни за болеста ЗНД. Лекарите трябва да запознаят лицата, отглеждащи ЕПЖ с клиниката на болестта ЗНД, спазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти за ЕПЖ.

Забранява се целево придвижване на диви преживни животни между ловните стопанства. Служителите на Изпълнителната агенция по горите и нейните териториални звена да информират незабавно директора на ОДБХ Пловдив за промяна на здравния статус и поведението на дивите преживни животни.

При констатиране на нерегламентирано транспортиране на животни, органите на МВР да уведомяват ОДБХ Пловдив.

Собствениците на обекти с едри преживни животни трябва да предприемат мерки, свързани с режима на влизане и излизане, ограждане, охрана на обектите, предоставяне на индивидуално предпазно облекло на лицата, влизащи в обекта.

Да организират извършване на дезинфекция на всички превозни средства, влизащи и излизащи от обекта.

Да организират поставянето на дезинфекционни площадки на входа и изхода на обекта.

Да извършват дезинфекции и дезинсекции, засилят мерките за биосигурност, включително мерките за борба с векторните преносители на болестта (комари, мухи и кърлежи).

Да информират незабавно съответния официален или регистриран ветеринарен лекар при съмнение на заболяване и/или смъртност.

Да избягват събирания с други фермери и категорично да избягват посещението на доказано заразени ферми.

Трябва да използват работното си облекло само в рамките на фермата.

Категорично се забранява нелегалната търговия с животни.

Необходимо да се поддържа постоянна връзка с обслужващия обекта ветеринарен лекар, както и с официалния лекар за общината, особено при поява на съмнение за заболяването.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов