Избрани Новини

Каракачански овце, коне и кучета гледаме днес в Кресна

Започва празникът на животновъдството и земеделието

Пролетен празник на животновъдството и земеделието ще се проведе на 16 април 2016 в гр. Кресна, съобщават организаторите от Съюз на фермери – Струма цитирани от fermer.bg. Това е празник на българските изконни традиции и пасторална култура, оригиналните български породи и сортове, традиционните фермерски продукти. Бележи настъпването на пролетта и активната земеделска дейност. Празник на българската природа. 

Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група. Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често вследствие на това се „раждат” продукти, имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество. В днешно време пазарът е залят от подобни фалшификати, които в повечето случаи са и вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация би следвало да полага усилия за да съхрани културната си идентичност. Пролетния празник на земеделието и животновъдството в гр. Кресна е сериозна стъпка в посока на тези усилия.
По време на събитието ще бъдат показани оригиналните форми на  стари местни (автохтонни) породи. 
На празника ще могат да се видят древните каракачански овце и коне.  Посетителите ще видят на живо автентични работни каракачански кучета. Калоферските дългокосмести кози ще представят феноменалната си козина, български витороги дългокосмести кози пък ще демонстрират уникалните си рога. Майстори на ръчният кашкавал ще покажат уменията си. Производители на натурални храни и напитки ще представят оригиналните си продукти. Всички участници и гости ще могат да се насладят на автентичните фолклорни изпълнения, както и на неповторимата атмосфера, създадена от групата на бабуджерите. Това е един празник, зареден с много емоция и жизненост.
В рамките на празника ще се проведат: 
V -та Национална изложба на стари български породи кози
Парад на най-добрите пръчове и кози от породите Калоферска дългокосместа и Българска виторога дългокосместа. 
Изложба на каракачански кучета
Изложба на редки, автохтонни породи домашни животни
Демонстрация по майсторска обездка на дунавски коне
Представяне на продукти на местни земеделски производители
Базар на традиционни, натурални и био продукти 
Представяне на занаяти и традиции
Техника, технологии и препарати в помощ на фермера
Демонстрации на методи за защита на домашни животни
Представяне на зелени идеи и инициaтиви 
Забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата
Жива музика – автентичен български фолклор
Томбола със специални награди
Организатори на събитието са Съюз на фермери - Струма, гр. Кресна съвместно с „Асоциация за автохтонни породи кози в България”, „БДОБР Семпервива”, „Международна асоциация Kаракачанско куче”, Хран-КООП и Община Кресна.
Официалното откриване на празника е в 10.30 ч. Мястото на изложението е гр. Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е79.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)