Избрани Новини

Родители съдят училище

Новините

15-04-2016, 15:29

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученичка съди директор заради забрадка

Директорът забранил на дъщеря им да носи забрадка в час

Родителите на 15 годишна ученичка от село Вълкосел съдят училището заради забрана дъщеря им да влиза в час със забрадка. Това е в разрез с правилника и от училищното ръководство предложили деветокласничката да бъде преместена в духовното училище в Момчилград, съобщава БНТ.

Бащата на Емине-Ресим Шматарев каза, че иска да бъде променен правилника в училището, така че да може дъщеря му да посещава учебните часове със забрадка.

Расим Шаматарев
"Моето дете иска да ходи със забрадка и аз подкрепям това е нейно мнение. Детето се чувства угнетена, чувства се под психически натиск. Аз като баща и психолог и давам куража и все пак живеем в общество, където всеки иска да направи нещо на друг".

В съдебната зала стана ясно, че Емине е събирала подписи от своите съученици да я подкрепят за решението, което е взела да носи забрадка и боне. Според районния мюфтия 15 годишната ученичка не е нарушила нито един закон или правилник.

Айдън Мохамед, районен мюфтия
"Никой не оспорва светския характер на училищата, ние оспорваме, че ни гонят. Какво означава да ме карат да ходя някъде, където не искам. Аз съм тука да подкрепя едно момиче, което иска да живее така както иска"

От учебното заведение във Вълкосел казаха, че няколко пъти са провеждали разговори, както с ученичката, така и с баща и но до решение на проблема не се е стигнало.

Митко Джуков, директор на СОУ "Христо Ботев "
Тя пред нас заявява, че забрадката е я сложила в името на Алаха и няма да я свали никога, дори и да прекъсне да учи.

Директорът на училището допълни, че предложили на Емине да носи забрадката в училище като шал  но тя отказала.

Митко Джуков, директор на СОУ "Христо Ботев"
Ние никога не сме били против носенето за забрадка на Емине, но извън училище, никога не сме правили опити да й отнемем правото на религия. Но сме правили опити още в началото на годината да намерим компромисен вариант.

Следващото заседание по делото ще бъде на 12 май, когато предстоят разпити на свидетели.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов