Избрани Новини

Извършват комплексна проверка на отделa на ИА "Автомобилна администрация" в Плевен

Мисия

13-04-2016, 13:44

Снимка:

mtitc.government.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цецка Цачева: Не съм номинирала арестувания шеф на ДАИ

Ще правят "изолатори" за шофьорските изпити

В резултат на установени нередности при провеждането на изпити за управление на МПС от 1 април 2016 г. до момента са анулирани резултатите от изпитите на 38 кандидати. В момента се извършват и комплексни проверки в областните отдели на ИА „Автомобилна администрация” в градовете София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин. Toва информираха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Към настоящия момент са установени няколко начина за манипулиране на резултатите от изпитите: използване на технически устройства (слушалки и камери), чрез които верните отговори се диктуват на кандидата от лице, извън изпитната зала; явяване на друго лице на изпита, вместо това, което е вписано в протокола за изпит, с лична карта, на която данните са на кандидата, а снимката е на явяващия се; чрез размяна на таблетите; чрез подсказване на верните отговори по време на изпита от кандидат, който седи на съседното място.

За да се преустановят порочните практики, в бъдеще се предвиждат следните мерки:

1. Оборудване на кабинетите за провеждане на изпитите със специални кабини за всяко обособено работно място и непрозрачни прегради, които ще изолират кандидатите един от друг.

2. Въвеждане на изискване личните електронни устройства и други технически средства и пособия на кандидатите да се оставят извън залата, на специално предназначени за това места, както и извършване на проверка преди влизането в залата за изпит с детектор.

3. Заглушаване на сигнала на мобилните оператори в определен диапазон в и около залата за изпит.

4. Извършване на проверка на снимките на лицата, които се явяват на изпит в базата с данни за личните карти на Министерството на вътрешните работи.

5. Въвеждане на електронни изпити за кандидатите за водачи на МПС за превоз на опасни товари и за придобиване на удостоверение за консултант при превоза на опасни товари (изпити по ADR), както и за придобиване на свидетелство за водач на лек таксиметров автомобил и за ръководител на таксиметрова дейност.

6. Провеждане на изпитите за придобиване на професионална компетентност за ръководител на транспортната дейност на предприятия за обществен превоз на пътници или товари единствено в изпитния център на ИА „Автомобилна администрация” в гр. София, ул. „Ген. Гурко” № 5, а не в цялата страна, както е в момента. Оценяването на изпитните работи ще се извършва в залата за изпит, оборудвана с камери за видеонаблюдение.

7. Намаляване на сроковете за издаване на лицензите за извършване на обществен превоз на пътници и товари.

8. Въвеждане на постоянен мониторинг върху провежданите от ИА „Автомобилна администрация” изпити чрез преглед на записите от изпитите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)