Избрани Новини

Оставиха в ареста ало-измамниците от Ветово

На четиримата са повдигнати обвинения за извършени от тях измами

Районният съд в Разлог уважи искането на прокуратурата и постанови вземане на мярка за неотклонение спрямо Д. С. А., М. Д. И., Д. А. П. и В. Д. В., всичките от село Ветово, област Русе. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - София, цитирана от Фокус. На четиримата са повдигнати обвинения по няколко досъдебни производства за извършени от тях измами – престъпление по чл. 209, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от Наказателния кодекс.
Четиримата обвиняеми са използвали т. нар. схема за телефонни измами, като жертвите са били възрастни хора от Разлог и Банско, от които те получавали парични средства под различен предлог.
Само за два дни – на 26 март и 27 март, измамниците са въвели в заблуждание няколко лица и по престъпен начин получили пари, като причинили имотна вреда на няколко лица в общ размер на 9 000 лв.
В единия от случаите l Разлог пострадалата жена А. А. Д., получила обаждане от мъжки глас, който се представил за неин зет Сашко. Мъжът обяснил, че се нуждае от 1000 лв. за заплащане на капаро за закупени радиатори. Същияj ден по подобен начин била измамена и другата жителка на Разлог Е. М. Б., на която се обадил „братовчед“, нуждаещ се от 1 000 лв. за освобождаване на задържани на митницата радиатори.
На следващия ден в Банско жертвата на наглите измамници станала Е. В. К., която била заблудена от тях чрез телефонно обаждане от „неин познат от Македония“, който поискал парична сума в размер на 2 000 лв. за плащане на капаро за доставяне от магазин „Зора“ на 6 броя радиатори. Няколко часа по-късно в Разлог с 5 000 лв. била излъгана М. Н. З., която след обаждане от мъж, представил се като „неин роднина Васко от град Ракитово“, предала на лице с имена Николай Николов исканата сума за заплащане отново на радиатори от негово име.
В хода на проведените разследвания били събрани гласни, писмени, веществени доказателства и са разпитани множество свидетели. Били иззети мобилните телефони и СИМ картите, посредством които са извършени престъпленията. Разпитани са били и полицейските служители, провели оперативна беседа с обвиняемите лица, и пред които били направени пълни самопризнания.
Според прокуратурата от доказателствата по делата се установява и опасност обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление, предвид обремененото съдебно минало. Същите неколкократно са осъждани за престъпления против собствеността, като им е било налагано наказание лишаване на свобода, търпяно ефективно.
Съдът взе предвид обремененото съдебно минало на обвиняемите и прие доводите на държавното обвинение, че е налице реална опасност от извършване на нови престъпления и от укриване и постанови най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)