Избрани Новини

Роми от Симитли пуснаха венец и цветя във водите на Струма

Отбелязаха празника си с шествие от централния площад

Ромите в Симитли отбелязаха празника си с шествие от централния площад в Симитли, водено от деца от ромската махала, членове на сдружение “Младежка мрежа за развитие” и ромския лидер Живко Илиев. В него се включиха общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници и екипът на кмета от администрацията.
Симитлийските роми почетоха паметта на загиналите по време на Холокоста с минута мълчание на моста над река Струма. Във водите на реката бяха хвърлени ритуално кръгъл венец и цветя в памет на загиналите.
В празничния ден местните в Симитли си пожелаха да са здрави и всички в България да са по-добри и по-толерантни един към друг. След шествието ромската общност от Симитли се срещна с общински съветници, кмета Апостолов и председателя на ОбС Владимир Христов, за да обсъдят въпроси по интеграцията, образованието и реализирането на ромите в различни области.

Днешният ден е празник на ромската общност по цял свят. На 8-и август се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Денят е част от богатата култура на ромите, грижливо съхранявана векове наред. Празникът е в началото на пролетта и изобилства с пролетна символика.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов