Избрани Новини

КЗП разпространи електронен каталог с опасни стоки за шега

Животът

01-04-2016, 13:04

Снимка:

КЗП

Автор:

stzagorautre.bg

Всичко от Автора

Поводът е Денят на шегата – 1 април

КЗП разпространи електронен каталог с опасни стоки за шега
Поводът е Денят на шегата – 1 април

Електронен каталог на спрените от продажба опасни стоки за шега, от които удря наднормен ток, разпространи Комисията за защита на потребителите (КЗП). Поводът е Денят на шегата – 1 април, съобщават от комисията. Експертите обясняват, че при задействането си тези продукти освобождават електрически импулси над допустимите по стандарт норми. Това можело да предизвика силен уплах и дори да навреди на здравето. Според специалистите това важи в още по-голяма степен по отношение на децата, които най-много се впечатлявали от тях.


"Черпенето" с дъвка от пакетче или с шоколадово десертче може да се превърне от майтап в лош инцидент, предупреждават от КЗП. Не бил за подценяване и фактът, че понякога тези стоки се продавали без информация на български език и предупреждения за опасностите. Т.нар. запалки с необичаен външен вид също са намерили място в каталога с опасните шеговити стоки. При тях изненадата идвала от изскачащ от най-необичайни места пламък. Например ако се натисне задната гума на мотор-запалка, се задействал механизмът за запалване и от "мястото на шофьора" изниквал пламък. Експертите от КЗП предупреждават, че ефектът от това можел да причини изгаряне или пожар.


С инициативата си за електронния каталог КЗП цели да се обърне внимание на продуктите, които крият рискове за здравето и живота на хората, както и на най-често срещаните опасности. Така гражданите щели да придобият повече знания как да се предпазят от придобиване на опасни стоки и възможните инциденти, произтичащи от тях. От комисията уверяват, че водещ приоритет за тях е превенцията на пазара от опасни продукти. Миналата година е било предотвратено разпространението на пазара на близо 200 вида рискови стоки и услуги. Но облеклата за деца с връзки и дребни апликации, запалките с необичаен външен вид и изделията, наподобяващи храни, са заели най-голям дял от тях. На официалната интернет страница на КЗП - www.kzp.bg, може да бъде намерено подробно описани и снимков материал за доказано опасните и забранени за продажба стоки в ЕС.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов