Избрани Новини

Съдят мъж, представил неверни документи, за да вземе пари от ДФ "Земеделие"

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 42-годишен мъж, представил неверни документи, с цел да получи средства от ДФ "Земеделие" - престъпление по чл.248а, ал.5, вр. с ал.2, вр. с ал.1 от НК.

Обвинението срещу Детелин Д., е за това, че на 11 септември 2012 г. в гр.Плевен пред ОД на ДФ „Земеделие“ Плевен, като кандидат за подпомагане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по „Програма за развитие на селските райони“ за периода 2007-2013г., представил неверни сведения в Заявление за подпомагане, чрез приложен към заявлението неистински официален документ – Удостоверение за наличието или липсата на задължения на основание от НАП- Велико Търново, офис Плевен, в което било вписано, че няма изискуеми публични задължения към държавата въпреки наличието на такива., /осигурителни задължения за държавно обществено осигуряване, универсален пенсионен фонд и здравни осигуровки за периода и наказателни постановления - общо за 2648,60лв/, за да получи средства в размер на 24 446 лв. за първо плащане от Европейски земеделски фонд по „Програма за развитие на селските райони“ за периода 2007г.-2013г., като на 10 декември 2012г. получил тези средства.

На 23 април 2012г. обвиняемият се регистрирал като земеделски производител, като възнамерявал да се занимава с отглеждане на зеленчуци, а впоследствие да закупи пчелни семейства и да създаде пчелин. За целта се нуждаел от средства и решил да кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери по програмите за развитие на селски райони“ за периода 2007-2013г.

Съгласно изисквания, един от задължителните за кандидатстване документи, било удостоверение за наличие или липса на изискуеми публични задължения към държавата. Обвиняемият знаел, че има такива задължения - осигурителни задължения за държавно обществено осигуряване, универсален пенсионен фонд и здравни осигуровки за различни периоди и наказателни постановления общо за 2648,60 лв. За да отговаря на изисквания Детелин се снабдил с неистински официален документ – Удостоверение, в което било вписано, че „няма задължения“. На 11 септември 2012г. обвиняемият се явил в ОД на ДФ „Земеделие“ подал Заявление за подпомагане по мярка 112 – „създаване на стопанства на млади фермери“, като представил и необходимите документи, сред които и неистинско удостоверение. Бил сключен договор за отпускане на финансова помощ в размер на 48 892 лв., като първото плащане било извършено на 10 декември 2012г.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Плевен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов