Избрани Новини

Супер хляб "месят" в Полша

Кюспето и пулпата от плодовете и зеленчуците могат да създадат желаната супер храна

Може ли да има “супер хляб”? Такъв, който да лекува и да предпазва от заболявания. В една лаборатория в полския град Вроцлав търсят правилната формула. Убедени са, че ако в тестото сложат подходящите добавки, те могат да превърнат хляба в супер храна.

“Ще бъде като хапче, което освен основните хранителни вещества, ще съдържа и нехранителни съставки, които от физиологична гледна точка са важни за здравето на човека. Това ще бъдат фибри, полифенолни съставки, които са важни при лечението и предотвратяването на много заболявания. Като например: затлъстяване, наднормено тегло, а също и болести, свързани с диабет и рак. Тези съставки ще предпазват от появата на ракови процеси и изобщо процеси, които влошат здравето на човек. Сушени плодове и билки със сигурност подобряват качествата на хляба. Проблемът, обаче, е как при топлинната обработка да се запазят качествата на добавките. Полските учени установили, че кюспето и пулпата от плодовете и зеленчуците могат да създадат желаната супер храна”, казва Зигмунт Гил, преподавател в Университета за околна среда и науки за живота, Вроцлав.

Те съдържат огромно количество биоактивни съставки. Изсушават се чрез замразяване. След това се смилат на прах и се добавят в тестото. Друго предизвикателство за полските учени е как да съхранят традиционния вкус на хляба. В лабораторията във Вроцлав те тестват различни видове брашно от овес и ечемик, заради голямо количество бета-глюкан, което съдържат. Съединението играе важна роля за предотвратяване и лечение на различни болети.

"Ако това съединение присъства балансирано в диетата, то ще намали нивото на холестерола, ще подобри съотношението между добър и лош холестерол. Ето така се замесва тестото за супер хляба. В него се добавят различни съставки като ябълки, дюля, екстракт от какао, кокос, лук, червено зеле, много семена, овес и лен. Постоянно се следи съдържанието на мазнините и калориите в хляба", пояснява Зигмунт Гил.

"Ако хлябът има високо съдържание на диетични фибри, то тогава той не е продукт, който предизвиква затлъстяване. Фибрите изпълват стомаха и създават усещане за засищане, което трае дълго време. Така тялото получава енергия, без стомаха да се претоварва. Ухае прекрасно и вкусът му е превъзходен”, коментира Агата Войсичович, преподавател в Университета за околна среда и науки за живота, Вроцлав.

Може би така ще изглежда в бъдеще хлябът. Той ще присъства на масата, не само заради хранителните си качества, но и защото ще може да лекува, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов