Избрани Новини

Жителите на Гърмен са срещу узаконяването на ромския квартал

Не са изключени нови протести подобно на миналогодишните

Решението на община Гърмен да търси начин за узаконяването на ромския квартал „Кремиковци" предизвика реакция у лидерите на миналогодишните протести. „Няма как да се съгласим изведнъж незаконното гето да стане легитимно. Това не води до решаване на проблема с ромите, затова сме срещу подобна инициатива", заяви Иван Кременлиев, председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен".

Според него не са изключени нови протести по подобие на миналогодишните, когато бяха съборени десетина постройки в ромския квартал с решение на ДНСК. „Ако нещата не се променят, нищо чудно хората пак да излязат на улицата", предупреди Кременлиев.

Той разкри, че ситуацията с гетото в село Марчево не се е променила. Махалата продължава да се разраства и всяка седмица там се заселват новодомци от различни краища на страната. „Цяла зима там се строят нови колиби. Кражбите не спират, гората над Гърмен поголовно се сече, преди дни лично хванах две каруци, натоварени с отсечени трупи", сподели той.
Общината трябва да реши кардинално проблема с незаконното строителство и незаконно пребиваващите в махалата роми.

„Тези, които са без документи и не са местни, трябва да се изселят. Тук ще останат само местните хора", твърди водачът на протестите от миналата година, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)