Избрани Новини

Хиляди остават без личен лекар

Протестът на джипитата ще бъде лавинообразен и не е ясно докога ще продължи

Лавинообразен протест започват от днес личните лекари, като първо ще спрат работа джипитата в областите Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград, съобщи доцент Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, пише "Труд". Той уточни, че в организацията членуват над 3600 души, но не пожела да каже дали всички те ще се включат в протеста. 

“Във вторник ще обявим още области, които ще се включат. Това не означава, че вече стачкуващите ще спрат. Просто към тях ще се добавят нови и нови”, разясни доц. Киров. Той припомни, че медиците в мнозинството си са против реформата на министър Петър Москов и приетата от правителството Национална здравна карта. “Здравната политика у нас е сбъркана и трябва да се преработят правилата на работа. Не искаме оставки, нека министърът остане”, каза още доц. Киров. 

В същото време бе съобщено, че спешната помощ няма да участва в стачката. Проверка на “Труд” показва, че днес в протестите се очаква да се включат около 140 общопрактикуващи лекари от Великотърновска област. В 8,30 часа медиците няма да влязат в кабинетите си, а ще се съберат в залата на ДКЦ в старата столица. “Само два кабинета за пациенти ще отворят в понеделник с по двама лекари с по 12-часово разположение - по един в Кюстендил и в Дупница. Общо джипитата са 87”, каза шефът на сдружението на общопрактикуващите лекари за региона д-р Румен Алексов. Той увери, че няма да има излишно напрежение, “блокади” и други такива форми.

Премиерът Бойко Борисов коментира протестите с думите: “Увеличение ли искат? Ние, всички данъкоплатци плащаме, да ги обучаваме 6 години да стават лекари. И след това отиват в чужбина. Дойде ли краят на годината и почват 250-300-400 млн. лв. Малко по-скромно.” По думите му над 3,5 млрд. лв. отивали в здравеопазването.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)