Почетоха жертвите на Корнишките събития

Новините

26-03-2016, 15:00

Снимка:

kornitsa.com

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Реновират детската градина в Корница

В Корница дойдоха десетки наши изселници от Турция и преки участници в кървавите събития

Участници в кървавите Корнишки събития и български изселници в Турция ще почетат паметта на загиналите преди 43 години в гоцеделчевските села Корница и Брезница. На 28 март 1963 г. в първото селище влизат около 500 служители на МВР и войенни, срещу които българите мюсюлмани оказват силна съпротива. Опитите на властта за насилствена смяна на турско-арабските имена с български на българите мюсюлмани довеждат до ескалация на напрежението в Корница и Брезница. При потушаването на бунта са убити 5 души, 80 са ранени, 12 са пратени в затвора, други 300 са изселени. Сменени са имената на над 600 човека.

Възпоменателният събор за жертвите на Възродителния процессе проведе днес от 11.00 часа в село Корница пред паметната плоча на загиналите. Четири от жертвите са от селото, а една е от съседното с. Брезница. Проявата обаче не се организира от ДПС.

"Сред организаторите са Сдружение „Българска европамет", Вселенска съборна църква на Христос, Български хелзинкски комитет и Съюзът на офицерите от запаса „Атлантик". Това пише в уведомителното писмо, проявата е разрешена от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов", уточни управникът на Корница Рамадан Бялк.

Организаторите ще положат цветя пред паметника и ще се помолят. После ще раздадат курбан на местните хора. Ще има и музикална програма през целия ден. В Корница ще дойдат не само десетки наши изселници в Турция с корени в Корница и преки участници в кървавите събития, но и политзатворници, и мюсюлмани от региона.

"ДПС ще почете паметта на загиналите в Корнишките събития на самата дата – 28 март, понеделник, от 17,30 часа. Поканени са ръководителите на партията Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. Церемонията ще е скромна, целта ни е да се поклоним пред паметта на жертвите, а не да правим политическа сбирка", уточни за standartnews.com кметът Рамадан Бялк. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен