Избрани Новини

Изграждат Кризисен център в защита на жертвите на насилие в Благоевград /Снимки/

Евродепутатът Мария Габриел организира среща на темата

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов пое ангажимент да бъде изграден Кризисен център в защита на жертвите на насилие в областния център на Пиринско. Това стана по време на официална среща на тема "Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието", организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

"Темата за насилието в момента е повече от актуална. Насилието във всичките си видове и форми за съжаление придобива все по-застрашителни размери и за съжаление става ежедневна тема. До толкова ежедневна, че започвам да се боя дали няма да свикнем с нея и да я приемем за нормална. Насилие от училища, деца, жените, терора, няма как да не споменем Брюксел, Анкара, Париж. Ние всеки ден сме в тази тема и тя става все по- зловеща и по- зловеща. В най- уродливия си и грозен вид е насилието над децата и жените, което е свързано. Говорейки за насилието, това е последствието, но ние трябва да преценим причините, предпоставките, превенцията. Да нарушим договора за мълчание. Това е една от формите за борба срещу насилие - да говорим, да не премълчаваме. Много е трудно жертви, претърпели насилие, да се изправят и да продължат живота нормално, но още по-трудно е да разказват, да споделят какво са преживели къде от болка, къде от срам или друго. Това трудно го споделяш със себе си, а какво остава за някой друг. И тези жертви, които говорят- това са хора с много големи сърца, много смели и достойни. Ние трябва да ги уважаваме и подкрепяме. Да подкрепяме и тях и това, което прави Мария Габриел и само заедно, с общи усилия можем да се справим с насилието. Насилието е предизвикателството на нашия век. Тук искам да заявя като кмет на община Благоевград, че ще осигурим средства и база за създаване Кризисен център за жертви на насилието”, каза в приветствието си кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поздрави евродепутата Мария Габриел за отличието „Евродепутат на годината”, както и за инициативата в борба с насилието над жени. Д-р Камбитов изрази и своето възхищение от работата на Мария Габриел, от енергията, постоянството и отдадеността в името на каузата „Жените жертви на насилие”.

Началото на срещата „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието” постави евродепутатът Мария Габриел. Тя акцентира на надеждата, която тези срещи носят на жените, преживели насилие.

"Кампанията носи надежда на жените, че техните човешки права ще бъдат защитени, но и съдържа отговорност на ангажираните институции. Нужно е още, освен мерките на Европейската комисия, която всяка година изразходва милиони за подкрепа на практически мерки в борба с насилието над жените”, каза Мария Габриел като допълни, че кампанията има за цел да насърчи жертвите да говорят, обществото да ги чуе, институциите да бъдат още по-активни, да се насърчи координиран и комплексен отговор на престъплението.

По време на срещата бяха дадени примери за жертви на насилие, както и формите под които то се проявява.  Сред основните приоритети и цели на Националната кампания срещу насилието над жени е подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие.

В срещата участваха и председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. Д-р Ана Джумалиева, председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание, представителя за България на Фондация „Ханс Зайдел” Богдан Милчев.

Събитието бе разделено на два панела. В първия „Насилието над жените- факти, превенция, предизвикателства” своята позиция заявиха председателят на Фондация „Асоциация Анимус” Надежда Стойчева, шесткратният европейски и вицесветовен шампион на България по таекуондо Тодор Козладеров, председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов, председателят на Окръжен съд- Благоевград Катя Бельова, началникът на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция” в ОД на МВР- Благоевград. Във втория панел „Пътят напред” бяха засегнати мерките и политиките за по- голяма ефективност в борбата с насилието над жените, където участие взеха представители на Фондации и Секретарят на Местната комисия за борба с трафик на хора Любка Митева. Шансовете на жените за ново начало като предприемачество сред тях бяха представени от председателят на Асоциация на жените предприемачи в България- Селена Славянка Стойкова.

Кампанията против насилието над жени в Благоевград започна с представянето на спектакъла по идея на Мария Габриел и реализиран от режисьора доц. Възкресия Вихърова и актьорски състав от Университетски театър на Нов български университет „Премълчаното- разказано”. Спектакълът е създаден по три документални истории  „Книжни топчета в косата”, „Кука и ножица” и „Дървото зад ъгъла”, които носят болката, страха и надеждата на жените, подарили си  историите анонимно за неговото реализиране. Той силно докосна и предизвика много въпроси в зрителите.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов