Избрани Новини

Мюсюлманки искат снимки в паспортите със скрити от забрадки уши

Делегатите на районната мюсюлманска конференция са за изграждане на мюсюлмански център в Гоце Делчев

Жените мюсюлманки да се снимат за документите за самоличност със забрадки, които покриват ушите им. Това настояват делегатите на районната мюсюлманска конференция, проведена в Гоце Делчев преди дни. На нея за четвърти път бе избран Айдън Мохамед за районен мюфтия.
"Сега една наредба за документите за самоличност разрешава жените да се снимат със забрадки, но има изискване да се показват и виждат ушите им. Това е грозно и унизително. Мюсюлманката трябва да си покрива тялото, без лицето. Това означава ушите й да са скрити, а не на показ. На снимката в паспорта мюсюлманката трябва да изглежда така, както ходи по улицата - със скрити уши. Настояваме за промяна в тази наредба", обясни районният мюфтия Айдън Мохамед.
В декларацията, изпратена до президента, Народното събрание и Министерския съвет се настоява още за изграждане на мюсюлмански център с нова джамия в Гоце Делчев. "Старата джамия Караджа паша е паметник на културата, който се руши и е неизползваема. Не ни дадоха сами да я ремонтираме. Затова делегатите на конференцията поискаха в двора на джамията да се провеждат на открито петъчните молитви. Имотът е наш и имаме това право", допълни мюфтията.
Делегатите изразили възмущението си, че в последните 5 г. имало много провокации срещу мюсюлманите в района. "За съжаление полиция и прокуратура не са довели докрай нито едно разследване за посегателство. Не се предприемат действия за наказване на виновните и това вече става тенденция и постоянно", смята Мохамед, цитиран от в."24 часа".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов