Избрани Новини

„Орловите скали" били древно светилище

Мисия

22-03-2016, 17:47

Снимка:

blog.bg

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Археолози изследваха новооткрит мъжки скален профил в местността Доган край Ардино

"Орловите скали" в местността Доган край хасковските Минерални бани са древно светилище. Това обявиха проф. Ана Радулчева, експерт по праистория и доц. д-р Стефанка Иванова от НАИМ-БАН, цитирани от "Стандарт".

Археолозите са стигнали до заключението след двудневна експедиция на усойното място, което се намира на 3 км от Ардино и на около 25 километра от областния град Хасково. Експертите са били повикани за мнение от откривателя на скална глава, изсечена на най-високото място в скарите -на около 30-40 м. височина.

Идеално запазеният мъжки скален профил е открит преди около месец от фотографа Мирослав Чобанов, докато е правил снимки на местността.

При огледите през последните дни заедно с археолозите, той е успял да заснеме още два профила в скалите.

Според проф. Ана Радулчева скалните глави не са природен феномен, а със сигурност са изработени от човешка ръка. При огледите археолозите са намерили керамични фрагменти, по които проф. Радулчева прави датировка на светилището Орлови скали към 4 хил. пр.е., т.е каменно-медната епоха. Тя е категорична обаче, че сечивата, с които са изсичани формите в скалите не са от метал, а са каменни, понеже няма открити следи от метална сплав.

Според колежката й доц. д-р Стефанка Иванова наличието на скални ниши в района още повече засилват хипотезата, че става въпрос за светилище. Иванова категорично отхвърля тиражираната от повечето й колеги версия, че скалните ниши са представлявали миниатюрни гробници, в които са поставяни урните на обикновените хора. Тя обясни, че ако разположението на нишите в скалите бъде начертано на хартия, ясно се вижда, че те са система от знаци. Нейните проучвания показват, че на някои места скалните ниши са били правени от над 45 поколения. И двете археоложки са категорични, че Орлови скали, Татул и светилището при минералбанското село Ангел войвода са част от една обща култова система на древните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов