Избрани Новини

Компютър скара жителите на Стоб

Как се разпределят "бели петна", остана тъмна работа

Земеделци недоволстват от разпределението на земите, обявени за "бели петна" в село Стоб. Според тях едни стопани получават повече земя от други, без да има ясна формула за изчисление. В Стоб вече се чуват и призиви за ново разпределение на "белите петна", от общинската служба по земеделие обаче твърдят, че това е невъзможно.

Всеки собственик на земя е длъжен в определен срок да уведоми държавата, че в предстоящата земеделска година ще обработва земята, която притежава. Ако не го направи, държавата я обявява за "бяло петно" и я предлага на други собственици, които да я обработват една година. Така законът цели да няма пустеещи земи.

Миналата година за тази новост Георги Пандурски от Кочериново, а и много други стопани, разбрали твърде късно. Пандурски закъснял да декларира, че ще ползва земите си и за една година ги обработвал друг човек.

Георги Пандурски: „Отнеха ми ги, едно кило сено не съм прибрал.”
Репортер на БНТ: „Понеже не сте ги били обявили, че ще ги работите?“
Георги Пандурски: „Да!“

Сега Георги Пандурски си взел поука от миналата година и подал всички необходими документи. Решил и да участва в разпределението на "белите петна". Получил уверение, че ще добие свободните "бели петна", които се намират в близост до неговите земи, за да се окрупни имотът му. Заради неразбирателство между кандидатите обаче, се стигнало до служебно разпределение на белите петна, след което автоматично Пандурски се оказал с труднообработваеми земи.

Георги Пандурски: „Компютърът за едни е майка, за други вещица“.

Борбата кой да получи "бели петна" е сериозна, защото цените за декар такива земи са двойно по-ниски. Георги Пандурски не може да си обясни по каква формула се изчислява кой колко декара бели петна да получи.

Георги Пандурски: „При 15 декара правни основания дават се 20 декара, това е над 100 процента ми се струва. Той има 83 декара, а му се дават 36 декара, защо, не мога да го сметна по какъв коефициент“.

От Министерство на земеделието обясниха, че "белите петна" се разпределят между ползвателите пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на собствената им или наета земеделска земя в съответното землище. Тези критерии в Стоб изглежда не са спазени. От Общинската служба по земеделие в Кочериново обясниха, че разпределението на "бели петна" се прави изцяло от компютър и злоупотреби са невъзможни. Кой къде получава "бяло петно" също се решава автоматично, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов