Избрани Новини

Нов минерален резервоар ще има Сандански

Така ще се пести количеството на ценния ресурс

По предложение на кмета на община Сандански– Кирил Котев, днес на извънредно заседание на Общинския съвет се взе решение за изграждане на нов подземен резервоар и помпена станция за минерална вода.

В момента вместимостта на сегашния такъв резервоар е 70 куб. метра. Новоизграденият ще бъде в пъти по-голям – 370 куб. метра. Неговото изграждане ще позволи по-рационалното използване на минералната вода, тъй като в часовете на по-ниска акумулация и намалена ползваемост, водата ще се акумулира в резервоара и няма да се губи нито като количество, нито като температура и в последствие при по-високи и завишени нужди, ще се използва тази, която е акумулирана при ниската ползваемост.

Резервоарът ще се пълни от т.нар. каптиран естествен извор № 8 и сондаж № 6, като в сухата камера на резервоара ще бъдат монтирани съответните помпени съоръжения на ползване.

Стойността на проекта е 260 хил. лв. и са осигурени от националния бюджет в капиталовата програма на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, които са бенефициент по проекта и ще осъществят неговото изграждане.

Срокът за строежа на новия резервоар е до края на годината, а местоположението му ще бъде в близост до сегашния.

С тази новост природният дар, който Сандански притежава и го прави уникален, ще се съхрани, ще се използва рационално и ще продължи да носи славата на курорта Сандански като град-лечебница с най-топлите минерални извори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов