Избрани Новини

Ферми фалират заради ниски изкупни цени на млякото

Над 10 000 ферми са прекратили дейност за последните 8 години в Югозапада

Над 10 000 ферми са прекратили дейност за последните 8 години в Югозападна България, предаде БНТ. Земеделците са се отказали от животновъдството и са закрили стопанствата си, защото не могат да оцелеят финансово. Заради вносът на продукти от други държави те са принудени да продават месото и млякото, които произвеждат, на ниски цени.

Млекопроизводители от Благоевградско се оплакаха, че изкупната цена на млякото поевтинява всяка година. В момента литър се изкупува за около 45 стотинки.

Димитър Бакалов, председател на Регионалния млечен борд за Югозападна България: “Миналата година по това време не беше паднала цената, но сега я свалиха по-рано. Цената, на която трябва да се продава, е някъде около 80 стотинки, ако иска една ферма да работи и да изкарва мляко, качествено.”

Бакалов е категоричен, че няма как фермите да оцеляват при тези ниски изкупни цени. Изключение правят големите стопанства, защото те произвеждат много продукция и могат да преговарят за цените. “Те имат договори, целогодишни договори големите ферми за постоянна цена, но това са само за големите ферми и за големите мандри и де факто ще се получи така, че всички малки ще бъдат закрити в продължение на няколко години.”

За да изразят недоволството си от ниската изкупна цена на млякото и да се обърне внимание на проблемите в земеделския сектор, животновъдите от Благоевградско планират скоро да излязат на протест. Те искат още да се промени критерият, по който се разпределят субсидиите. Сега подпомагането се дава за брой животни. Според земеделците това не е справедливо, защото например една и съща сума се полага за крава, която дава мляко и за такава, която не дава, но грижите са различни. Фермерите настояват при отпускането на субсидиите да се има предвид количеството произведено мляко, неговото качество и условията, при които се
отглеждат животните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов