Избрани Новини

Зоопаркът в Благоевград става Зоологическа градина

Получи лиценз, който удостоверява годността й на зоологическа градина

Досегашният Зоопарк в Благоевград става Зоологическа градина. Разликата между двете е лицензът, който удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда. Има вариант обаче, ако не се изпълнят предписаните условия, лицензът на атракциона в Благоевград да бъде отнет.

Зоологическата градина предразполага към по-добри условия за живот както на самите животни, така и на персонала, грижещ се за тях, ето защо са поставени редица условия и предписания за изпълнение, като част от тях са в рамките на 6 месеца. Някои от тях са систематизиране на информацията за произхода на животните, същите да бъдат маркирани, като за всеки отделен екземпляр да се създаде досие, което да се актуализира при настъпване на промени. Друга част трябва да бъде изпълнена в рамките на година или две. Според д-р Крум Попниколов, директор на зоопарка в Благоевград, предписанията са постижими и биха могли да бъдат изпълнени, стига да се гледа сериозно на нещата и персоналът да бъде на нужното ниво. „Персоналът е обучен, но квалификацията е нещо, което човек трябва да го повишава с времето, защото всяко животно има специфични нужди”, категоричен е Попниколов.

Само 7 души е целият персонал, обслужващ нуждите на животните в Благоевградския зоопарк, което се оказва много малко. Много от клетките са опустели и занемарени. Попниколов обяснява този проблем с факта, че европейски пари за животни в клетка не се предоставят и финансирането е от община Благоевград. Въпреки всичко той заяви, че ще направи нужното, за да може зоологическата градина да е приятно място както за самите животни, така и за посетителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов