Избрани Новини

Близо 2000 декара ниви край Кавракирово и Михнево са залети с вода

Отглежданата продукция е унищожена от наводнението

Близо 2000 декара земеделски земи край петричките села Кавракирово и Михнево са залети с вода, предаде БНР. Отглежданата  продукция е унищожена от наводнението, което причини скъсана дига на напоително съоръжение.

Пред залятата си нива стоеше и с тъга гледаше потъналата във вода продукция Славчо Кехайов от село Михнево. Шест декара със зеле са под водата, сподели Славчо. „С брат ми отглеждахме, а сега е почти всичко залято“

Каналът към водоема е затлачен с пясък, казва Атанас Великов, който от четвъртък вечерта работи със своя багер, за да оправи скъсаната дига. „От седем вечерта вчера съм тук и не съм спирал все още да работя. От години не е почиствано въобще, нормално е това да се случи. Имаше около четири метра пясък отгоре насипано“

Кметът на Кавракирово Алексдандър Треновски е подавал сигнали още през февруари за водоема. Това напоително съоръжение, по думите му,  би трябвало да се стопанисва от Водното стопанство, град Сандански. Но реакция досега не  е имало.

Проливните дъждове, запушеният канал към водоема доведоха до скъсана дига и наводнение.

„Отговорност трябва да се поеме от стопанисващите водоема, за да не се стига до тези ситуации“ - каза още Александър Треновски.

Сега Кметът на Кавракирово се надява пострадалите земеделци от двете села да бъдат обезщетени.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)