Избрани Новини

Близо 2000 декара ниви край Кавракирово и Михнево са залети с вода

Отглежданата продукция е унищожена от наводнението

Близо 2000 декара земеделски земи край петричките села Кавракирово и Михнево са залети с вода, предаде БНР. Отглежданата  продукция е унищожена от наводнението, което причини скъсана дига на напоително съоръжение.

Пред залятата си нива стоеше и с тъга гледаше потъналата във вода продукция Славчо Кехайов от село Михнево. Шест декара със зеле са под водата, сподели Славчо. „С брат ми отглеждахме, а сега е почти всичко залято“

Каналът към водоема е затлачен с пясък, казва Атанас Великов, който от четвъртък вечерта работи със своя багер, за да оправи скъсаната дига. „От седем вечерта вчера съм тук и не съм спирал все още да работя. От години не е почиствано въобще, нормално е това да се случи. Имаше около четири метра пясък отгоре насипано“

Кметът на Кавракирово Алексдандър Треновски е подавал сигнали още през февруари за водоема. Това напоително съоръжение, по думите му,  би трябвало да се стопанисва от Водното стопанство, град Сандански. Но реакция досега не  е имало.

Проливните дъждове, запушеният канал към водоема доведоха до скъсана дига и наводнение.

„Отговорност трябва да се поеме от стопанисващите водоема, за да не се стига до тези ситуации“ - каза още Александър Треновски.

Сега Кметът на Кавракирово се надява пострадалите земеделци от двете села да бъдат обезщетени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов