Избрани Новини

8 камбани с 99 мелодии огласят Дупница

Всичките са действащи и се управляват от електронно компютърно устройство

4 нови камбани към досегашните 4 монтирали на централния храм "Св.Георги" в Дупница, похвали се архиререйският наместник на града отец Георги Паликарски, пише "Труд".

Всичките 8 са действащи и се управляват от електронно компютърно устройство. Репертоарът им е 99 мелодии, които се подбират според канона - дали е празник или делник, за сватби и вечнавки, за кръщавания, по тъжен повод и пр. Доставчик на "услугата" е италианска фирма. Камбаните и електрониката, която ги програмира и пуска, струват общо 18 хил. лева, осигурени от настоятелството. "Гърци искаха да ме зарибят и ми даваха оферта за 24 хил.лева, аз обаче пердпочетох дружество от Апенините", отбеляза отецът.

Възрастни жени-клисарки се катерили по 28 метра, за да удрят камбаните на храма години наред. Вече не се справяли. Имало случаи, когато архереи гостуват и жениците не можели да бият камбаните още с пристигането им, бавели се. Вързали езичетата с въжета, но се получавало разстроено биене. Сега компютърът постигал удивителна хармония и синхрон на осемте "мощности" от камбаранирята, доволен е ерхериейският.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов