Избрани Новини

Сърбия връща наши кучета мигранти

Последният случай е с кучето порода барак на кюстендилеца Росен Ангелов

Две-три кучета на кюстендилски авджии, минали оттатък границата в Сръбско през закрития преди месец ловен сезон, са били върнати от колегите им от Босилеградско, разказват хора от тукашната гилдия, пише "Труд".

Последният случай е с кучето порода барак на кюстендилеца Росен Ангелов. То зачезнало при последния излет на дружинката край с. Горно Уйно. Нямало го 4-5 седмици. Добре, че имало поставен GPS и собственикът знаел за координатите му. Накрая сръбски ловци го докарали и предали "по надлежния ред" на границата на "чорбаджията" му.

Преди месеци пък при гонка на дивеч се отнесъл чак край босилеградското село Ресен териерът на бившия съветник в Кюстендил Иво Панев. Четириногият нарушител на държавната граница обаче направил сериозна беля - изял кокошката в двора на старица от Ресен. Босилеградски ловци го хванали и го докарали с кола до м. Славчето, където ежегодно стават българо-сръбските събори на дружбата, и го връчили на Панев. Представили му протокол обаче, че изядената кокошка по пазарни цени струва 6 лева, които той платил от раз. И т.н.

Приятелство и взаимен толеранс установили от години кюстендилските ловци и колегите им по Босилеградско. Дори си правели общ купон край границчната бразда, без да я нарушават. Вдигали наздравици, поздравявали се с поръчки по джиесема с песни по общинското радио "Босилеград", казва шефът на дружинката в с. Уши и бивш дългогодишен домакин на общината в Кюстендил Любомир Лумбарски-Лумбарата /65 г./.

В Треклянско още коментират случай, при който ранен на наша територия и от наши ловци глиган с бяг се добрал и скрил в Босилеградско. Там го доубили, прибрали и разфасовали. Треклянските авджии обаче разбрали за отнетото им 200-килограмово четинесто попадение и поискали компенсация - в натура. Не могли да им върнат убит глиган, затова се издължили с продукти - кашони олио, чувал захар, брашно и др. - горе-долу по левовата равностойност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов