Избрани Новини

Момичета и жени тренират за кушиите в село Бачево

Близо една трета от участниците са от нежния пол

Все повече момичета и млади жени яхват конете на кушиите в разложкото село Бачево през последните години. Близо една трета от участниците са от нежния пол. Над 10 са дамите, които на 19 март – Тодоровден, отново ще са конкуренция на мъжете в надпреварата с четириногите. През 2014 г. Надя Попова засрами всички и победи в състезанието между елитните коне на конните бази в селището. „Голям интерес има от момичетата към ездата. Участват в кушиите със свои коне. Насам идват хиляди наши и чужди туристи от Разлог и Банско, които са удивени от уменията на нежните жокеи в селото ни", твърди Иван Наков, който е собственик на конна база в Бачево.

Никак не е случайно, че конят е основната фигура в герба на селището. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви четириноги. Това е свещеното животно в селището и е на особена почит тук. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

Празничният ден следващата събота ще започне сутринта на площада с водосвет за здраве и захранване на конете. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов