Избрани Новини

Благоевградчани се избиха за ароматни растения на пазара

Къри, майорана, розмарин, мащерка, салвия, чубрица, риган в саксии са хит на на открития пазар

Къри, майорана, розмарин, мащерка, салвия, чубрица, риган в саксии грабнаха погледите на благоевградчани на открития пазар, съобщава simitli.info. Това са растения, които се използват и хората си правят ароматни кътове, обясни продавачът и производител Борис Борисов. Той ги отглежда в парници край Дупница, но самите семена и сортове са немски, които добре виреят по нашите територии.
Ароматните растения са декоративни, лечебни и се използват в готварството. Борисов ги предлага на пазара и в големите вериги магазини. Саксийката върви по 2 лева. В тяхната фирма само мъжете вършат тази работа. Свързано е с технология и за да бъдат в този перфектен вид, се иска много да се знае, смята продавачът. Шегува се, че и жените могат да се научат. Според Борисов има мода при подправките. Тези подправки ги произвеждат от 1998 година, но чак сега през тази година започва търсенето на ароматни растения, защото по телевизията има много кулинарни предавания и те ги рекламират. Най-търсените са чубрица, розмарин, мащерка и мента. От май започват да предлагат и босилек. Саксиите се отглеждат и на балкона, като могат да се правят различни комбинации. „Тези подправки са много известни в Германия, Франция, Англия, но у нас все още не знаем как да работим с тях. Пазарът се сви преди години заради покупателната способност на хората и затова излязохме на външния пазар”, обясни производителят. Сега вижда голямо търсене за бизнеса и са конкурентноспособни на външните пазари, защото у нас има повече слънце и е по-ниска средната работна заплата. Младите също започват да се интересуват от ароматните подправки, правят си ароматни кътове на балконите, защото четат в интернет. Много семейства също така идват да купуват и напоследък е много голямо търсенето им.
Борисов като медик дава съвети на хората за лечебните им действия. Салвията е лечебен градински чай и с него се активира имунната система и не са нужни хапчета. Ментата действа успокоително, тя елиминира част от бактериите. „Е, не съм лекар, има си хора специалисти  в тази област, аз знам малко за някои от тях, за да мога да ги предлагам”, обясни още продавачът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)