Банско отпразнува Трети март (снимки)

Положиха венци и цветя пред паметника "Банско помни героите”

В навечерието на Националния празник на Република България в Банско тържествено бяха положени венци и цветя пред паметника „Банско помни героите”. Ръководството на община Банско – кметът Георги Икономов, председателят на общинския съвет, заместник-кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев, Стойчо Баненски, както и общински съветници, културни дейци, учители и ученици, представители на обществени организации и политически партии, се поклониха пред подвига на загиналите за свободата на Отечеството ни.

Преди 138 години, на 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С този акт е ознаменуван краят на петвековното й владичество в българските земи, резултат от възраждането на българския народ и последвалото национално-освободително движение.

В чест на Националния празник учениците от Професионалната гимназия по електроника и енегетика – Банско с ръководител Елеонора Барякова представиха своя авторски тържествен спектакъл „С България в сърцата”. Бе прожектиран късометражният филм „Героите“ - авторско произведение на учениците Ани Родина, Иван Златев, Божидара Колчагова, Георги Ценкин и Ширин Алиева, изработен специално за празника и вдъхновен от шедьовъра на Ботев „Хаджи Димитър“. В спектакъла се включиха още талантливи деца от ОДЗ „Здравец“ с ръководители   Даниела Златарева и Мария Дундова, деца от НУ “Паисий Хилендарски“ с ръководител Марин Бърдарев, Ивана Пицина от СОУ „Неофит Рилски“.chestvane-006