Избрани Новини

Благоевград празнува 138 години от Освобождението на България

Мисия

02-03-2016, 09:20

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Трети март музеят ще работи

Трети март честват и в Разлог

Деца ще пеят за Трети март

Ученици ще изнесат рецитал

С почести Благоевград ще отбележи 138 години от Освобождението на Република  България от турско робство, съобщиха от Общината. Началото на тържествената програма по повод 3 март ще бъде поставено по традиция пред Паметния знак на Майор Орлински, който се намира в градинката срещу централния вход на стадион „Христо Ботев” от 10.30 часа. На това място преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Тяхната памет ще бъде почетена с полагане на венци и цветя. Ученици ще изнесат рецитал, който ще завърши със заветното „О, Шипка!”.

Празничната програма ще продължи с шествие по улица „Трети март” в Благоевград, предвождано от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски и ще стигне до площад „Македония”. Паралелно шествие от ученици ще тръгне от Съдебната палата, за да стигне до площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев. В него ще се включат възпитаници от всички учебни заведения в града, които ще бъдат предвождани от Детски духов оркестър.

Тържествата ще продължат с издигане на знамето на Република България от Военно формирование 26 400. Свещеници ще отслужат панахида за загиналите в Освободителните борби.

С полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат почетени героите, дали живота си за свободата на българския народ.

Традиция и българщина, запазили ни през годините, ще бъдат пресъздадени в песни и танци от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин” в празничен концерт-спектакъл, посветен на Освобождението на България.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)