Избрани Новини

Осъдиха братя бракониери, убили сърна с незаконно оръжие

Крими

01-03-2016, 12:09

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две години двамата нямат право да ловуват

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Трявна, съдът призна двама мъже за виновни и ги осъди за бракониерски лов, при който убили сърна с незаконно оръжие. За това деяние  Минко К. е осъден на  две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал 1 от НК изпълнението се отлага с изпитателен срок от три години. На Борис К. е наложено административно наказание – глоба в размер на 1 500 лева.  Двамата бракониери  са лишени от право на лов за срок от две години.

Минко К. и Борис К. са признати за виновни  за това, че на  26.04.2015г. в землището на с. Ножери, общ. Трявна, в съучастие убили без надлежно разрешение едър дивеч – женски екземпляр от вида „сърна”. Митко К. е признат за виновен и по повдигнато му обвинение, че по същото време и място държал огнестрелно оръжие – една пушка, калибър 7,62 х 39мм., с монтиран оптичен прицел и заглушител, без да има за това надлежно разрешение.

Обвиняемите са братя и законни ловци, като имат разрешение за носене, съхранение и употреба на ловно оръжие. Независимо, че като законни ловци притежавали по няколко регистрирани ловни оръжия, те имали и незаконна ловна  пушка - самоделна карабина Манлихер - калибър 7,62мм. Двамата обвиняеми  използвали незаконното оръжие при бракониерския лов. В края на април 2015 г. ловът бил забранен заради размножителния период на животните.  Поради постъпили  в РУ – МВР – Трявна сигнали за бракониерски лов в землището на с. Ножери, било разпоредено да се извършват обходи проверки от полицейски патрулен в този район. На 26.04.2015год. около 01.36 часа полицейски екип при проверка  в района на с. Ножери, спрели лек автомобил, в който били двамата обвиняеми.  На задната седалка имало пушка – болтова карабина с монтиран заглушител и оптика на нея и боеприпаси, а в багажника полицаите открили убита сърна. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Габровски окръжен съд.        



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов