Избрани Новини

52 граждани извън ЕС са задържани в Кюстендилско за 2015-а

Това е намаление с 64% (или 145 лица) в сравнение с 2014 година

52 граждани на трети страни са установени при подготовка и опит за незаконно преминаване на границата, която е охранявана от РД „Гранична полиция"- Кюстендил, показва отчетът на дирекцията за 2015 г. Това е намаление с 64% (или 145 лица) в сравнение с 2014 година. През 2015 година присъствието на лица от страните от Близкия и Среден Изток и Африка в зоната за отговорност на РДГП Кюстендил е намалял с 2,8 пъти.
В Кюстендил се състоя среща, на която бе представен доклад за дейността на РДГП Кюстендил през изминалата 2015 година. По покана на директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция" Кюстендил комисар Васил Митов официални гости на мероприятието бяха заместник-областният управител на област Кюстендил Радослава Чеканска и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова. Присъстваха още директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев, началникът на Охранителна полиция в ОДМВР - Кюстендил комисар В. Паргов, прокурор Ивайло Илиев и други.
"За осигуряване ефикасното противодействие на незаконната миграция и гарантиране сигурността на външната граница на ЕС, са предприети редица мерки - технически, инфраструктурни, повишаване на административния капацитет на всички нива в йерархията и други. Успешно се прилагат стандартите на ЕС в областта на граничния контрол и наблюдение и се изпълняват препоръките и най-добрите практики, посочени в Шенгенския каталог" - увери комисар Митов в своето изказване.
През 2015 година на ГКПП са направени 322 откази за влизане в страната на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, като най-много такива са издадени на граждани на Македония, Албания и Косово. Основните причини за отказите са без обоснована цел на пътуването, без виза или без документи.
Оперативната обстановка по линия контрабанда на акцизни стоки през 2015 година запазва своята активност. За периода служители на РДГП Кюстендил са иззели 55816 кутии цигари, 38,86 кг тютюн е 14,5 л алкохол при опит за контрабанден внос през ГКПП или в гранична зона. По отношение на противодействието на контрабандни стоки са предотвратени щети на държавния бюджет на стойност 460 000 лв.
В заключение на речта си, комисар Митов благодари за съдействието и активното сътрудничество както от страна на Областна администрация, така и към директорите на териториалните структури, съобщава Дарик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов